lördag 16 april 2011

Buljong

10l buljong! Ou jee, känns så häftigt att ha egen buljong att koka köttsoppan i! Idag har vi alltså ätit köttsoppa vars buljong kokat i 16h:) De var värt allt arbete, även fast de inte alls var arbetsdrygt men däremot tidsdrygt!

Hur gör man då? Här skall ni få följa med våran buljongs färd från råa ben till färdig soppa:

1. Råa ben, rada på en ugnsplåt och lägg i ugnen på 225grader i ca. 1/2h (drygt kanske). Benen skall få ordentlig färg.

2. Lägg benen i en stor kastrull tillsammans med morötter, selleri, lagerblad, timjam, lök. Täck med kallt vatten och låt värmas upp långsamt. Skumma av an efter. Låt sjuda i minimi 12h.

3. På morgon, sila buljongen och rensa benen. Lägg buljongen och svalna och skala av fettet. Fettet kan sparas och användas till matlagning. Använd + frys ner av buljongen.




1 kommentar:

  1. Vau, herkullisen näköistä ja varmasti maukasta!
    Kyllä kannattaa ehdottomasti tehdä itse ja kun on iso pakastin voi siis säilöä ja ottaa tarpeen mukaan, teillä sitä tarvetta riittää!

    SvaraRadera