onsdag 13 april 2011

Ekologiskt och närproducerat

50% ekologiskt och närproducerat till Helsingfors dagisar tills år 2015! Känns så så bra att Helsingfors stad ÄNTLIGEN står bakom matkultur förändringen på dagis och skolmat! Här står de svart på vitt!


Var igår på Matpolitiska salongen på G18 var Maria Björnberg-Enckel, Ville Relander projektchef för matkulturen i Helsingfors stad och två eldsjälar (två mammor) Pia Stolzenberg, Mariella Paromaa diskuterade dagis och skolmaten. Blev igen bara så inspirerad att ta itu med dagis maten. Känner att Elwas dagis, Arbetets Vänner är lyckligt lottade med eget kök var de på riktigt kan tillreda mat från början till slut! Jee!!!

Så jag tog itu med att granska Elwas dagis matsedel lite närmare igår kväll ännu...så här blev de:


-va använder ni för kött när ni har malenkötträtter?
-va använder ni för grönsaker i soppor?
-va använder ni för buljong?
-va steker ni i? 
-va använder ni för salt?
-va använder ni för mannagryn i mannagrynsgröt?
-ni har endel rätter som jag funderar om de är färdiggjorda: kåldolmar, fiskpinnar, citrontorsk, jordgubbskvarg, köttbullar, spenatplättar, karelsk pirog, bärgröt, saftsoppa
-sen har ni ofta bröd till mellanmål, va använder ni? Köper ni färdigt? Va kostar de?
-använder ni färsk fisk? Om inte finns de någon orsak? 


Spontana tankar som föddes hos mig när jag gick igenom matsedeln:

-finns de möjligheter till förändringar, hurudana? Öppna för förslag?
-justera menyn enligt säsong, billigare och mera hälsosamt
-fundera på barnens intag av goda mättade fetter
-baka eget bröd (kalljäsa över natten i kylskåpet) enkelt och går snabbt, billigt jämfört med köpis bröd, godare
-byta ut vissa onödiga kolhyratbomber så som flingor och saftsoppa (ägg, grönsaker, dipp...)
-istället för kakao, typ örtteer med honung kallt som varmt funkar hos oss!
-använda rester effektivt (fördel med eget kök)
-utgå från naturliga råvaror, inte processerad mat, inte berikade produkter (långt i från de naturliga)
-byta ut vanlig mjölk till ekolgisk mjölk
-använda riktig grädde, vispgrädde i maten (inga tillsatser) mycket nyttiga fetter
-byta ut vanligt mannagryn till speltmannagryn (nyttigare)
-använda mera råa grönsaker, rårivet, färska frukter


Sen vill jag gärna tipsa om några ställen varifrån man kan beställa ekologiska och närproducerade råvaror:

Malmgård - ekologisk gård med ekologiska spannmålsprodukter


Westchark ekologisk gård med kött produkter


Ekolgisk gård som säljer grönsaker (vi köper varje helg veckans grönsaker av honom, förmånliga priser)

Vill ännu passa på och uppmuntra er alla föräldrar att kräva om förbättringar eftersom vi är skattebetalare och vi om någon måste se till våra barns bästa! Nu finns de stöd bakom våra ord och våra värderingar! Lycka till! Blir spännande att följa med vart ända våra röster bär! Fortsättning följer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar