måndag 24 januari 2011

Mat

Är ingen matbloggare men måste bara skriva lite tips och råd för alla som svettas och river håret av sig gång på gång när mat skall lagas med en eller flera små som är hungriga och INTE har tålamod att vänta!

HETA TIPS NR 1

Förbered veckans meny på helgen! Själv har jag valt söndag eftermiddag, de funkar bäst för oss. Benjamin sköter barnen, är ute, pysslar, leker, busar, tittar på film ja alla knep är tillåtna:) De är SÅÅÅ skönt att få greja i lugn och ro i köket och ha flera grytor och pannor och puttra. Ja man känner sig verkligen som någon storköks tant som lagar mat för en hel armé, men de går år mycket mat på 1 vecka. Vi är bara 4 men kan tänka mig att i familjer med flera så är de verkligen STORA mängder mat som behöver lagas.

HETA TIPS NR 2

Laga en soppa, lätt att värma som lunch för de barnet som är hemma och dessutom funkar de även som middag. Laga färdigt en middag som också är god när den värms upp. Sen är de själ att fundera på ingredienserna i kylskåpet, något som du snabbt kan fixa ihop en middag när veckan närmar sig sitt slut! Denna vecka blev soppan linsoppa (fixad och klar på 20min), funkar även som den där extra middagen som man snabbt måste få ihop typ på torsdag eftermiddag. Och middagen som är väldigt mångsidig och kan kombineras ihop med mycket är köttfärslimpa. 45min i ugnen. Passade på att ta flera flugor på en smäll igår på eftermiddagen. Vår middag blev ugnslax med blomkål och hollandaisesås och då var ugnen redan uppvärmd så lätt fixat att slänga i en köttfärslimpa efter laxen. När köttfärslimpan var redo så rostade jag ännu solroskärnor (olivolja, rypsolja, salt, timjam, oregano) som mellanmål för barnen.

Köttfärslimpan kan skäras och stekas med smör i stekpanna följande dag som middag, tillsätt lök och fräs i pannan, lite grädde och kryddor och såsen är klar. Eller sen kan man lägga i grädde coh mustapekka ost. Eller ät som kalla (lite som kalla köttbullar, smakar ibland bättre åt barnen). Bara steka och ge råa grönsaks stavar som tilltugg åt barnen. Laga någon kall dipp till. Servera med rotmos eller kokta grönsaker eller potatis eller ris. Ja ni ser man kan variera i oändlighet.

Ja och måste bara tipsa om hollandaisesås till ALLA. Vi kallar den smörsås hemma och barnen älskar den! Med allt! Kokta grönsaker, potatis, fisk, kött ja med allt kan jag påstå. De låter avancerat med är jätte enkel att göra. Äggulor, vatten, smör, citron och salt! Mums! Och ett bonus barnen hålls mätta väldigt länge eftersom såsen är så fet!


HETA TIPS NR 3

Baka bröd själv, även de på söndag eftermiddag. Tillsats fritt, enkelt, alltid färskt och billigt framför allt. De är enkelt att man nästan inte täcks avslöja.

Grundrecept:
300g vatten (kallt) (3dl)
3g jäst (färskt)
1msk honung
1tsk salt
390g mjöl (6 1/2dl)

Själv lagar jag alltid 2 eller 3 dubbel sats och varierar med olika mjöl och nötter/ frön. Lägger kallt vatten, jäst, honung i en degblandare, blandar om, i med mjöl och salt, låt snurra tills degen är jämn och porös. Låt jäsa i bunken övernatten med plast på. På morgon/förmiddagen häll degen på bakplåten vik ihop eller skär i semlor, låt jäsa och lägg i ugnen och gräddas på 275 grader med en extra plåt under med isbitar (ger fukt). Sänk värmen efter 5 minuter till 250 grader. Grädda tills brödet fått en fin färg! Spara de som ni äter i dag framme på bordet under en kökshanduk och lägg resten i påsar i frysen. Ta fram efter behov, som färska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar