onsdag 2 mars 2011

Groddar

Lovat ge tips på grodd fronten! Först vill jag säga att huu va jag börjar bli trött på denna vinter mat!!! Orkar inte mera med grytor och rotfrukter, nu vill jag att våren och sommaren skall blomma ut i sin fulla prakt och man skall få njuta av färska grönsaker! De finns så begränsat med inhemska grönsaker som har något vettigt näringsvärde den här tiden på året så man måste pigga upp vardagen med lite spröda groddar, jamiii!

Här kommer nu mina hetaste grodd tips: 
Har alltså själv en special burk som har både hål i bottet och i locket och som är menad för att odla groddar i men innan jag fick den i födelsedags gåva så odlade jag groddar i en vanlig glasburk och de funkar suveränt!

Du behöver: En stor glasburk, ett tätt nät eller en tygbit (typ baby "harso" är bäst, tunn och enkel att handskas med) och sen förstås linser, bönor eller frön att göra groddarna av. Snabbast växer alfa-alfa och är kanske den vanligaste och den enklaste att odla, men populärt är också mungbönsgroddar, linser (beluga tex). Just nu har jag själv belugalinser och alfa-alfa blandat och gro! Använd sparsamt med linser och bönor eftersom de är väldigt dryga. Av 1 dl beluga linser får du en stor glasburk full med groddar. Om du använder alfalafa så räcker 3 matskedar. Testa själv!

Stegvis: Mungbönor
1. Lägg mungbönorna i kallt vatten och blötas över natten
2. Skölj bönorna följande morgon och lägg dem i en stor glasburk och täck öppningen med en bit "harso"tyg eller nät
3. Ställ burken upp och ner på ett mörkt ställe var öppningen får luft. De är jätte viktigt att groddar får luft annars möglar dom. Torkskåp är ett ypperligt ställe och därifrån kan vattnet droppa ner i diskhon. Ställ gärna burken i skåpet med en liten lutning så att groddarna luftar ordentligt.
4. Skölj groddarna med kallt friskt vatten varje morgon och varje kväll tills dom är färdiga
5. Följ med svansväxten, efter ca. 3-5 dagar så har svansarna på groddarna vuxit sig långa och då är de bara och ställa burken för med groddarna vid fönstret för några timmar så blir de gröna och fina
6. Obs! groddarna mångdubblar sin volym så var sparsam med de torra bönorna annars får inte groddarna plats att växa i glasburken (blir för trångt)
5. Njut av groddarna i wok, på smörgås, i sallader ja i allt - fantasin är gränsen


Alfa-alfa groddar odlade i februari, nu dock upp ätna och nya groddar på gång! Denna gång belugalinser och alfa-alfa blandat


En super bra finsk sajt om groddar och deras näringsvärde, bli inspirerad!

Lemmikkilinnut Kaijuli Oy, Idätys

1 kommentar:

  1. Kylläpä on herkullisen näköistä ja varmasti yhtä makoisaa! Edullista vitamiinia, eikä ollenkaan vaikeata, vaan tuumasta toimeen!

    SvaraRadera